Kalıcı Botoks var mı ?

Botoks, botulinum toksininin kısaltmasıdır. Bakteriyel üretimden gelen bir proteindir. Plastik Cerrahide, kırışıklıkların oluşmaması için kasları hareketsiz hale getirmek veya gücünü azaltmak için kullanılır. Bir nörotoksin olan Botoks tipik olarak uygulandığı bölgede sinirler ve kasların iletişim kurmasını engeller.

Botoks ve Kalıcılık Arayışı

Botoksun etkisi sıkça kalıcı olup olmadığı sorusunu gündeme getirir. Yaşlanma etkileri ile savaşan Botoks, dünyada en çok talep gören ameliyatsız estetik uygulamasıdır. Her yıl milyonlarca kadın ve erkek, 30 yılı aşkın bir süredir güvenle ve mutlu bir şekilde Botoks yaptırmaktadır. Ancak, “Botoks ne kadar dayanır?” veya “Botoks kalıcı mıdır?” gibi sorular hala cevaplanmayı bekler. Botoksun etki süresini uzatmak veya kalıcı Botoks uygulaması oluşturmak için daha detaylı bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

Gerçek ve Yanılgılar

Maalesef “kalıcı botoks” veya “kalıcı botoks fiyatları” adı altında gördüğünüz reklamlar en hafif tabir ile pazarlama stratejisi olup, gerçeği yansıtmamaktadır.

Kırışıklıklar, yaş ve aktif mimiklerin birleşimi ile oluşur. Botoks kişiye özel olarak planlanarak, mimiklerin ve kas aktivitesinin dolayısı ile en çok kırışıklık potansiyeli olan bölgelere uygulanır (Alın botoksu, kaş arası botoksu, kaz ayağı botoksu).

Botoks: Kalıcı Bir Tedavi mı?

Kısa cevap hayır. Botoks etkilerini sürdürmek için bu enjeksiyon her üç ila altı ayda bir yapılmalıdır. Kişiye özel değişen bu süreden sonra Botoks etkileri kaybolur ve kırışıklıklar yeniden oluşmaya başlar. “Kalıcı Botoks” terimi çoğu kez yanlış kullanılmaktadır. Botoksun etki süresi maksimum 6 aydır ve kalıcı Botoks yoktur.

Botoksa yaşamın erken dönemlerinde başlayarak (30’lu yaşların başı) kırışıklıklar henüz tam olarak ortaya çıkmadığı için ileride daha parlak ve kırışıksız bir yüze sahip olabilirsiniz.

Botoks ne kadar gider

Botoks sonunda kalıcı hale gelmez. Bacaklarınızı 20 yıl boyunca hareket ettirmezseniz, sonunda bu kaslar küçülür ve oldukça zayıflar. “Botoks yüzün farklı yerlerine enjekte edildiğinde, sonunda yalnızca Botox yapılan kaslar atrofiye uğrayacak(zayıflayacak) ve diğer kaslar eski hacmi ve gücünü koruyacaktır. Botoks etkisi kalıcı değildir. Ancak düzenli olarak yapılan Botoks sayesinde ileriki yaşlarda aynı doz Botoksun etki süresi uzayıp, etkisi daha belirgin olabilir. Bunun sebebi de kasların zaman içerisinde kırışıklık yapma potansiyelinin kontrollü olarak azaltılmış olmasıdır.

Sık Sorulan Sorular

  • Botoks sinirlere kalıcı zarar verebilir mi? Botoks aslında gıda zehirlenmesine neden olan bir toksindir, ancak laboratuvar şartlarında üretilen Botoks, kullanılan küçük dozlarda güvenli bir estetik uygulamadır. Botoks sinirlere zarar vermez, belirli kasları zayıflatarak etki gösterir ve etkileri yaklaşık 3-6 ay sürer.
  • Botoksun etkisi ne kadar sürer?

  • Botoksun etkisi genellikle 3-5 ay sürer. Botoks etkisinin 3 ayda sona erdiği veya 6 ay sürdüğü kişiler de vardır. “Botoks yaptıranların yorumları” ilk kez Botoks yaptıranlar ilk botoksun 2-3 ay sürdüğü ancak ikinci Botoks uygulamasından sonra daha uzun sürdüğünü söyleyecektir.
  • Botox kimlere yapılmaz? Hamile, emziren veya nörolojik hastalığı olan kişiler Botoks yaptırmamalıdır. Botoks tüm kırışıklıklarda işe yaramadığı için önce doktorunuza danışmalısınız.
  • 50 yaş Botoks için çok mu geç? Botoks yaptırmak isteyenler için bir üst yaş sınırı yoktur. Aslında pek çok kadın 60’lı yaşlarında Botoks ve birçok ameliyatsız estetik tedavileri büyük bir keyif ile yaptırmaktadır.
  • Botoksun etki süresi nasıl uzatılır?  Sigara, alkol gibi metabolizmayı hızlandıran alışkanlıklardan uzak durun. Yüz bölgesine sık masaj yapmamaya çalışın.
  • Botoks sonrası yüzümü hareket ettirmeli miyim? Botoks sonrası tekrar tekrar gülümsemek, kaşlarını çatmak veya kaş kaldırmak gibi yüzünüzü hareket ettirmeniz önerilir. Bunu yapmak, tedavinin bölgedeki gerekli tüm hücrelere ulaşmasını sağlar. Daha önceki botoks ile ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir